Obrada masivnog drva

Masivni namještaj izrađen je od punog drveta što ga čini iznimnim proizvodom najvišeg ranga kvalitete. Prednosti masivnog namještaja u najvećoj se mjeri podudaraju s prednostima samog materijala:

Odabir drveta uvelike utječe na izgled i kvalitetu krajnjeg proizvoda. Osim toga, različite vrste drveta upotrebljavaju se za različite namjene.

Zašto odabrati masivno drvo?

 1. Ekološki materijal – drvo je prirodan materijal i pažljivom obradom zadržava sva svoja ekološka svojstva. Drvni materijal dolazi iz šuma kojima se odgovorno gospodari  pri obradi se poštuju strogi ekološki zahtjevi.
 2. Dugovječnost – kao i svi proizvodi od punog drveta, namještaj Stolarije Ćuk ima izuzetno dug vijek trajanja što je odraz kvalitete materijala, ali i stručne obrade i izvedbe.
 3. Jedinstvenost – upravo zbog svoje naglašene prirodnosti (godovi, kvržice i kvrge, niti,…), namještaj od masiva je poseban te ne postoje dva potpuno jednaka komada namještaja.
 4. Estetika – drvo je samo po sebi lijep materijal koji se dodatno oplemenjuje završnom obradom i dizajnerskim oblikovanjem. Masivni namještaj je generacijama odraz stila, odlično se uklapa u sve stilove uređenja te u svaki interijer unosi ljepotu i toplinu prirode.

Proizvodnja namještaja i građevne stolarije

Vrste drveta koje najčešće upotrebljavamo u proizvodnji:

 • Hrast

 • Bukva

 • Orah

 • Jasen

 • Javor

 • Jela

 • Smreka

 • Ariš

Naš rad
 • Tehničke osobine hrasta

Hrast je drvo koje dolazi iz porodice fagaceae, a zbog njegove visine koja može doseći čak 40 metara čini idealni izbor za izradu dasaka, a kasnije za izradu masivnog namještaja. Hrastovina ima svojstva koja joj omogućuju dobru strojnu obradu. Dobro se suši i omogućuje brojne operacije poput ljepljenje. Hrastovina se, uglavnom, mašinski dobro obrađuje. Drvo hrasta drži eksere i zavrtnje. Uglavnom se dobro suši, mada zbog pojave kolapsa i pukotina zahtjeva lagano sušenje. Hrastovina se uglavnom dobro lijepi, mada je moguća pojava fleka na lijepljenim površinama. Dobro se bajca, lakira i boji.

Hrast upotrebu nalazi u proizvodnji brodova, željezničkih pragova, a jedna od najvažnijih primjena je u proizvodnji masivnog namještaja. Zbog svojih svojstava, hrast može opstati  i nekoliko stotina godina, a namještaj izrađen od starog hrasta se posebno cijeni.

 • Tehničke osobine bukve

Bukva je najraširenija vrsta drveća u našoj zemlji, a areal njenog rasprostranjenja je centralna i južna Evropa. Stablo bukve visoko je od 20 do 40 metara, dužina debla 15-20 metara.

Drvo bukve se ručno i mašinski dobro obrađuje. Trajnost bukovine, u promijenjivim stanjima je mala, dok je njena trajnost pod vodom i na suhom velika.

Drvo bukve ima vrlo široko polje upotrebe i koristi se za nisku i visoku gradnju, za stepeništa, za impregnirano drvo i vodogradnju, za željezničke pragove, namještaj furnir, parket, za proizvodnju iverastih i vlaknastih ploča, za proizvodnju celuloze, zatim za izradu šperanog, lameliranog i savijenog drveta.

 • Tehničke osobine oraha

Rasprostranjenost oraha je srednja, zapadna i južna Evropa, a ima ga u Maloj Aziji, sjevernoj Africi, sjevernoj Indiji i Kini.

Drvo oraha se dobro ljušti, sječe i brusi. Zahtjeva lagano sušenje. Dobro se lijepi. Površinski se dobro obrađuje, dobro se bajca, lakira i boji.

Orahovina se upotrebljava za proizvodnju sječenog i ljuštenog furnira, zatim u proizvodnji namještaja i za unutrašnje oblaganje objekata, za proizvodnju panel ploča i parketa. Orahovina se također koristi kao specijalno drvo za tokarenje i intarziju, zatim za proizvodnju muzičkih instrumenata, za proizvodnju držača za puške i u druge svrhe.

 • Tehničke osobine jasen

Rasprostranjenje  običnog jasena je u čitavoj Evropi i u sjevernim djelovima Male Azije. Stablo jasena je visoko od 25 do 35 m, a dužina debla je 15-20 m. Stabla starosti do 300 godina dostižu prsni opseg do 1 m. Upotrebljava se za proizvodnju namještaja, parketa, kao konstrukcijsko drvo, za vanjsku i unutarnju upotrebu. Specijalna namjena jasenovine je za proizvodnju sportskih sprava, zatim za proizvodnju stilskog namještaja u brodogradnji, vagonogradnji, avionskoj i mašinskoj industriji.

 • Tehničke osobine javora

Javor ima Stablo dugog debla pravilne krošnje. Drvo je žućkasto-bijelo, dosta teško i srednje tvrdo. Teško se cijepa, lako obrađuje i dobro polira. Upotrebljava se za izradu manjih brodica, klupa, sjedala i brodskog namještaja.

 • Tehničke osobine jele

Rasprostranjenje jele je u srednjoj, zapadnoj i južnoj Evropi. Jela je zimzeleno drvo, čija je visina stabla 30 do 40 m, mada se mogu sresti primjerci od 50 i više metara. Dužina debla je 20 m, a prsni opseg stabla do 1 m.  Drvo jele se dobro mašinski obrađuje, dobro se ljušti, reže, buši i brusi, dobro drži eksere i zavrtnje, dobro i brzo se suši, teško se tokari, dobro se rezbari, dobro se bajca, a nešto lošije se lakira kiselim i baznim lakovima, teško se impregnira.

Drvo se najčešće upotrebljava kao konstrukcijski materijal za unutrašnju ugradnju, zatim za gradnju pod zemljom i pod vodom. Koristi se za proizvodnju muzičkih instrumenata , u celuloznoj i papirnoj industriji, u industriji ploča, u proizvodnji drvene ambalaže i dr.

 • Tehničke osobine smreka

Rasprostranjenost smreke je na planinama srednje i južne Evrope, na sjeveru se prostire do Skandinavije, a južna granica su joj planine Balkanskog poluotoka. Drvo smreke se dobro struže, buši, brusi i polira. Lako je za tokarenje i dobro drži eksere i zavrtnje. Dobro i brzo se suši, ali je sklono vitoperenju i krivljenju. Drvo se dobro lijepi, dobro se bajca, ali se teško lakira. Naročito se teško impregnira i pruža mali otpor prilikom lakiranja kiselim i baznim lakovima.

Drvo smreke se koristi kao drvo za furniranje, kao konstrukcijski materijal, za vanjsku i unutarnju gradnju, za krovne konstrukcije i stepeništa. Specijalna namjena mu je za izradu muzičkih instrumenata kao rezonancijsko drvo, zatim u proizvodnji drvne vune, četki, papira, celuloze,  za proizvodnju ivera za ploče, iverice i dr.

 • Tehničke osobine ariša

Ariš – Stablo planina srednje Europe. Uspijeva do gornje granice šumske vegetacije. Doseže visinu od 40 m i promjer od 1.5 m. Deblo je vrlo dugo, a krošnja rijetka i čunjasta. Jedina domaća četinjača kojoj lišće otpada zimi. Drvo je elastično, smolasto, trajno, crvenkaste boje i široke srži. Godovi su pravilni i izraziti. Ariš je cijenjeno i traženo brodograđevno drvo. Trajno je pod vodom. Izvrsno je za lameliranje.

Imate pitanje?

SLOBODNO NAM SE JAVITE I POSTAVITE BILO KOJU VRSTU UPITA

Kontakt